torstai 27. tammikuuta 2011

roska - ranteet auki arvostelu at redrum187



Roska – Ranteet auki

1. Intro
2. Kylil ft. Heimo AK
3. Perustuu tositapahtumiin
4. Oikee suunta ft. H&H
5. Paheksuvat katseet
6. Kiikarit part. 3
7. Ei järkee
8. Lataamo ft. Heimo AK, Haamu, Helppo J, Isimasa & LempiJoe
9. Ranteet auki
10. Ittensä surma ft. Pahennus-Kus & J. Kriisi
11. Maailmanloppu

Turku on ollut aina aktiivinen kaupunki hip-hop kulttuurin saralla. Voidaan kai sanoa, että se on herännyt elämään jälleen uutta nousua muutaman viime vuoden aikana ja uusia mielenkiintoisia tekijöitä tuntuu tulvivan internetin kautta myös nyt muun Suomen tietoisuuteen. Get wet tuotannon possea voidaan pitää yhtenä näistä tuoreista kokoonpanoista, jotka ovat alkaneet löytämään myös paikallisten kortteleiden ulkopuolelle. Ensin loppukesästä julkaistiin Get wet tuotanto Vol. 1 posselevy ja muutama kuukausi myöhemmin vuoden lopulla Roskan Ranteet auki albumi, joka päätyi jälleen Redrum-187:n arvioon.

Roskan muodostaa Riku Rietas ja Mertenmies, jotka olivat pääosassa myös Get wet tuotannon vol 1. julkaisulla. Tummanpuhuttelevat kannet antavat odottaa hyvinkin synkkää pakettia, jopa saatanallisilla sävelillä, mutta ihan niin pitkälle ei sentään mennä. Riku Riettaan luoman taustamaailman kantava teemaa on suurelta osin etelä-tyyliset nopeammat rumpukompit. Soundimaailma vuorottelee synkkien sävelien ja hieman positiivisempien samplejen maailmoissa. Riettaan luomat biitit ovat kieltämättä hyviä, mutta ne kaipaisivat vielä tietynlaista selkeyttä lisää, jotta niitä voisi kutsua timanttisiksi. Välillä taustat tuntuvat turhan sekavilta. Soundit ovat silti hyvin gangsta-rap fanaatikkoa miellyttäviä muutamien hyvien samplebongausten kera ja niitä kuuntelee oikeasti mielellään.

Mitään kirkonpolttoräppiä Ranteet auki ei ole, vaikka sanoituksissa vallitseekin yleisesti negatiivinen ja itsetuhoinen ilmapiiri. Liian masentavaa materiaali ei onneksi kuitenkaan ole, sillä turkulaiskaksikko on osannut lisätä sopivasti mustaa huumoriaan lyriikkoihinsa. Tiputtavia läppiä singahtelee korviin tasaisin väliajoin molemmilta räppäreiltä vakavien aiheiden lomassa. Intron läpät Kymppilinjan Jannesta ja omista ranteista tuo hymyn huulille alusta lähtien. Erityisesti Riku Rietas kuulostaa omaan korvaani flownsa kanssa valmiimmalta mc:ltä. Tyyli on omaperäinen ja erottuva. Mertenmiehellä on vielä hieman enemmän töitä räppäämisensä kanssa.

Roskan Ranteet auki on mielenkiintoinen levy, joka yllätti allekirjoittaneen positiivisesti. Vaikutteita on saatu selkeästi tahallaan tai tahattomasti rapakon toiselta puolelta ja mielestäni se on tällä kertaa ihan hyvä juttu. Ehkä hauskin esimerkki tästä on Kiikarit part. 3, jota kuuntelemalla tulee vahvasti mieleen I.M.P. Roskalla on “oma juttunsa” ja soundi, mutta materiaali kaipaa edelleen pientä viilausta ja hienosäätöä. Räppeihin huolellisuutta, muutama otto enemmän ja taustamaailmoihin selkeyttä, niin alkaa kasassa olla todella varteenotettava paketti. Nyt levyltä heijastuu vielä mielestäni liiallinen kotikutoisuus, joka ei toki ole sopivassa määrin huono asia. Roska on kuitenkin nimi, jonka laitan korvan taakse tulevaisuutta varten. Suosittelen heittämään ennakkoasenteet pois ja tarkastamaan tämän albumin. Hintalaatusuhde on erinomainen.

Arvosana:3

arvostelu löytyy täältä -> http://www.redrum-187.com/levyarvostelut/roska-ranteet-auki/

Ei kommentteja: